Loading external data

Arjeplog

Drömmen om Lappland

Drömmen om Lappland

En hel del centraleuropéer flyttar till Destination Arctic Circle i Lappland varje år. Det här är historien om en av dem, och hans dröm.

Jag heter Guido van den Berg, är 34 år gammal och kommer från Utrecht i Holland. 2011 tog jag äntligen steget och flyttade till Arjeplog i Swedish Lapland för gott. Att flytta till Sverige hade varit min dröm sedan jag var 12 år. Efter att ha träffat min flickvän, bördig från Jutis och Arjeplog, på Island bestämde jag mig för att det var dags att besanna drömmen.

The cold didn't bother me
Kylan besvärar inte

Kylan besvärade mig inte då jag hade rest till kalla länder i många år redan och  känner mig frisk och levande i temperaturer under noll. Tomheten och lugnet är två av huvudingredienserna i livet häruppe. Som ett exempel på kontrasten; området jag kom ifrån har en befolkningstäthet på 1168 pers per kvadratkilometer medan området där jag nu bor bara har 0,2 pers per kvadratkilometer. Det är nästan 6000 gånger mindre människor än jag är van vid, och det är fantastiskt.

Som barn åkte jag ofta till Sverige och campade med mina föräldrar. Det var då drömmen föddes och jag förälskade mig i både idén om att ha en camp och i Sverige som land. Trots att det forfarande var abstrakt hade jag bestämt mig, det här var vad jag ville göra. Ha en camp i Sverige.

Nu, två och ett halvt år efter flytten, har jag realiserat den största delen av projektet. Och det bästa av allt är att jag gjorde det själv. Ett tufft men givande jobb med en del stressande situationer både gällande praktiskt byggande och bygglov. Men just nu finns det en vildmarkscamp mitt i skogen i en liten by som heter Jutis i Arjeplogs kommun. Rustik och i verklig vildmark. Ingen elektricitet, med egen brunn och vedeldade kaminer som uppvärmning i stugorna. Campen är helt självförsörjande och man kan känna sig som ett med naturen. Vandring, fiske, kajakpaddling eller bara sitta vid elden och vara....mitt i vildmarken, borta från all den dagliga stress vi utsätter oss för.

Building a cabin
En dröm om en stugby mitt i vildmarken

Jag tror att min kraft kommer från min passion för vildmarken, och kanske mest av allt från att jag kan se vår destination med fräscha ögon. Nästan som en besökare.

Mitt mål är att ge människor en genuin vildmarkskänsla. Något som blir svårare och svårare att hitta i den "vanliga" världen. Jag vill att mina gäster ska ha en unik upplevelse och lära sig mycket både om naturen och sig själva.

Besök Moosecamp Jutis för att realisera dina drömmar om Lappland!

Du är här: Alla artiklarAtt göra › Drömmen om Lappland


Powered by TellUs
Stäng

Inte medlem?


När du blir medlem kan du
  • * Kommentera
  • * Gilla produkter
  • * Spara favoriter
  • * Mer bra saker

Registrera dig ›