Loading external data

Arjeplog

Arjeplog. Äventyrslandet.

Arjeplog. Äventyrslandet.

I Arjeplog finner du en naturrikedom som få andra platser kan mäta sig med. För att skydda den värdefulla naturen finns förutom nationalparken Pieljekaise tretton naturreservat.

Arjeplog

Ett av dessa är Delliknäs naturreservat där de högväxta granarnainger en nästan trolsk stämning. Här kan du också känna vingslagenfrån en svunnen tid, på Delliknäs nybyggarhemman står mer än hundra år gamla byggnader och vittnar om nybyggarkulturens historia. I Arjeplogs kommun består växtligheten främst av fjällflora och flera fridlysta arter kan hittas. I Pieljekaise Nationalpark finns ett av Sveriges mest orörda områden med fjällnatur.Parken inrättades år 1909 med syfte att bevara den vackra fjällbjörkskogen och kallas även den glömda nationalparken pga sitt, i förhållande till andra parker, låga besökarantal. Genomparken går den berömda Kungsleden, en av flera vandringsvänliga leder i kommunen. De mjukt formade fjällen ger leder somär av lätt till medelsvår karaktär.

De tre älvarna som rinner igenom området, erbjuder fina kanotvägaroch möjlighet till exklusivt fiske efter öring, röding och harr. Piteälven har sin upprinnelse i Sulitelmaglaciären, Sverigesstörsta glaciär. Dalgången präglas av sten och klippor, i vacker kontrast mot det vilda vattnet. Här är besökaren långt ifrån civilisationen vilket ökar chanserna att få se den skygga järven, björn eller andra sällsynta djur. I den oreglerade Laisälvens dalgångfinns bland annat historiska lämningar efter silverbrytningen iNasafjäll som pågick i omgångar med början år 1634 fram till 1810.

För den botanikintresserade rekommenderas ett besök till Merkforsens naturreservat med en ovanligt rik flora och ett vackert vattenfall. I Skellefteälvens stora sjösystem ingår bland annat Hornavan, som med sina 226 meter är Sveriges djupaste insjö. Hornavan sträcker sig 70 km, från Arjeplog till Jäckvik, och rymmer omkring 400 öar. Längs Skellefteälvens dalgång löper Silvervägen som invigdes år 1975. Då öppnades möjligheten att enkelt ta sig rakt igenom vår vackra fjällvärld och in i Norge. Polcirkeln är en av flera platser längs vägen som är väl värda att stanna till på för en fikapaus eller bara för att beundra den hisnande utsikten. 

View Miekak
Vacker vy från Miekak

Under ett besök i Arjeplog så rekommenderar vi en utflykt till utsiktsberget Galtispouda. Härifrån erbjuds en fantastisk utsikt över de stora sjöarna och över fjällvärlden. Under en klar dag ser man ända in i de norska fjällen och till Sarek i Jokkmokks kommun. Vid Rackträsk och Rapatjärn kan lämningar från stenåldern beskådas i form av fångstgropar och kokhärdar. Vid Rapatjärn finns också ett unikt sandåssystem, en av Sveriges längsta rullstensåsar, som är ett populärt rekreationsområde. Även i centrala Arjeplog finns naturen precis runt hörnet. Vaukaströmmarnas strövområde erbjuder en vacker handikappvänlig naturstig över strömmande vatten med goda fiskemöjligheter. Här finns rast och grillplatser anpassade även för rullstolsburna.

Arjeplog på sommaren är inte bara fjällvandring och fiske. Nej, här i midnattssolens land behöver du aldrig vara sysslolös. Vad sägs om en helikoptertur i fjällvärlden, fyrhjuling på skogsbana eller en kanottur i brusande älv eller stilla sjö. 


Du är här: Alla artiklarAtt göra › Arjeplog. Äventyrslandet.


Powered by TellUs
Stäng

Inte medlem?


När du blir medlem kan du
  • * Kommentera
  • * Gilla produkter
  • * Spara favoriter
  • * Mer bra saker

Registrera dig ›