Loading external data

Arjeplog

Unik skärgård i fjällmiljö

Övriga artiklar i Arjeplog

Unik skärgård i fjällmiljö

Arjeplogs fjällnära skärgård är en miljö utan motstycke. Stora och djupa sjöar som Hornavan, Uddjaur och Tjeggelvas trängs med nästan 9000 andra vatten, prydda av öar, holmar, kobbar och skär. De tre älvdalarna för Skellefteälven, Piteälven och Laisälven har alla sin egen karaktär och dragningskraft.

Foto Johan Fjellström

Historiskt var sjösystemet vägen för resenärer och transporter. På vintern färdades man över isen, och på sommaren åkte man på vattnet. Strömmarna drev kvarnen, smedjan, smältverket, sågverket och fungerade som kylvatten till brännvinskokaren.

Nu för tiden är isarna underlag för stora banor för test- och nöjeskörning med bil, medan landskapet sommartid är en populär lekplats för aktiviteter för både närboende och besökare.


Foto Arctic Charter

Fisket är förstås eftertraktat, men vattnet inbjuder också till långa turer i kajak, som delmål att vandra mellan eller för ett dopp i midnattssol efter ett avslappnande bad i en vedeldad bastu. En del vatten ligger så avlägset att en helikoptertur är bästa alternativet, andra strömmar är så lättillgängliga att barnvagnar, rullstolar och andra hjulburna enkelt tar sig dit.

Landskapet är kuperat, men också öppet. Oavsett om du befinner dig på ett vatten eller på höjden mellan två sjöar har du goda chanser att se ut över stora delar av fjällvärlden hela vägen till Norge. Och en sak är säker, du kan stanna här länge utan att se ut över samma vatten två gånger.


Du är här: Alla artiklarArjeplog › Unik skärgård i fjällmiljö


Powered by TellUs
Stäng

Inte medlem?


När du blir medlem kan du
  • * Kommentera
  • * Gilla produkter
  • * Spara favoriter
  • * Mer bra saker

Registrera dig ›